Wysłany: Nie 20 Lut, 2011 2:19 pm nieudane próby logowań
Docierają do mnie sygnały, że ktoś lub coś próbuje się logować na wasze konta. Nie miałem włączonych logów, więc nie bardzo mogę sprawdzić, czy były to próby zewnętrzne, czy też macie jakieś krety u siebie na kompach.
Włączyłem logi i proszę o raportowanie takich sytuacji - sprawdzimy co w trawie piszczy.
Na wszelki wypadek -
1. sprawdźcie swoje firewalle, czy są włączone
2. jeśli macie jakieś antispyje to zórbcie skany
3. skan antywirusowy też nie zaszkodzi,
dopiero po tych czynnościach na wszelki wypadek zmieńcie hasła, co i tak będzie wymuszone wkrótce.
Skrypt wykrył wielokrotną próbę błędnego logowania (10) na twoje konto, na Straszydło
i zablokował je czasowo w celach bezpieczeństwa. Konto będzie z powrotem aktywne Pon 28. Lut, 2011 03:56:38
Jeśli to nie Ty próbowałeś/aś się logować, skontaktuj się z administratorem i poinformuj go o zdarzeniu.
Zalecam hasła niekonwencjonalne. Mógłbym wyłączyć blokadę konta, ale co jeśli ktoś ma hasło 1234 albo qwerty? To co stało się z amokiem niechajże będzie ostrzeżeniem.
Po 10 nieudanych próbach logowania konto blokuje się na ileś tam godzin i dostajesz maila z powiadomieniem. Jeśli takie maila nie dostałeś, to znaczy że albo nikt nie próbował się włamać, albo udało mu się poniżej 10 prób
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum